Frigosan
to skuteczny środek myjący przeznaczony do stosowania w zamrażarkach. Idealnie sprawdza się na wodoodpornych podłogach, ścianach oraz powierzchniach w pomieszczeniach chłodniczych i mroźniczych. Doskonale myje płytki ceramiczne, płytki antypoślizgowe, płytki gresowe i pokrycia przemysłowe. Ten specjalistyczny produkt usuwa oleiste, zatłuszczone zanieczyszczenia oraz resztki etykiet. Może być używany nawet podczas bieżącej eksploatacji, eliminując konieczność wynoszenia żywności lub rozmrażania chłodni.
Przeznaczony do stosowania w niskich temperaturach, nawet do -25°C. Dzięki temu jest idealnym rozwiązaniem do utrzymania higieny w ekstremalnych warunkach mroźniczych. Jego niskopieniąca receptura pozwala na bezproblemowe stosowanie z maszyną jednotarczową lub poprzez spryskiwanie. Dodatkowo, nie wymaga maszyn zabezpieczonych przed wybuchem, co ułatwia proces czyszczenia.
Produkt ten posiada także zaświadczenie o braku zastrzeżeń do stosowania w obszarze spożywczym, co potwierdza jego zastosowanie w branży spożywczej.
Do stosowania w zamrażarkach na wodoodpornych podłogach, ścianach i powierzchniach w pomieszczeniach chłodniczych i mroźniczych, takich jak np. płytki ceramiczne, płytki antypoślizgowe, płytki gresowej i pokrycia przemysłowe.
Sposób użycia
Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić w niewidocznym miejscu odporność materiału na działanie produktu. Do pomieszczenia mroźniczego nie wprowadzać wody, nie używać także wilgotnych szmatek ani mopów!
Mycie gruntowne (mycie maszynowe na mokro):
Wylać nierozcieńczony produkt na podłogę i rozprowadzić mopem. Odczekać ok. 10–15 minut, wyszorować maszyną jednotarczową i padem dostosowanym do powierzchni pokrycia. Zebrać roztwór z powierzchni odkurzaczem wodnym, na zastawionych powierzchniach użyć ściągaczki lub wytrzeć do sucha mopem. Po zakończeniu mycia dokładnie usunąć produkt. Zużycie: 250,0‒300,0 ml/m².
Mycie intensywne (mycie powierzchni):
W celu umycia ścian i powierzchni rozprowadzić nierozcieńczony produkt i odczekać ok. 5 minut. W razie potrzeby wyszorować padem niepozostawiającym rys. Zebrać roztwór z powierzchni gumową ściągaczką lub wytrzeć szmatką. Zużycie: 100,0‒150,0 ml/m².
Powierzchnie i urządzenia kuchenne, które mają bezpośredni kontakt z żywnością dokładnie przepłukać wodą pitną.
Skład produktu (wg 648/2004/WE)
Niejonowy środek powierzchniowo czynny < 5%, środki rozpuszczalne w wodzie, barwniki.
wartość pH (koncentratu) : ok. 8